Några sista ord från en gravid bitterfi**a

Foto 1: Beatrice Jonsson / Foto 2: Stina Sjölund
 
Sista inlägget om graviditeten vecka för vecka är här: vecka 37 - 40.

Augusti 2019: Vecka 37
Var förkyld och helt energilös, och på grund av det väldigt rädd att förlossningen skulle starta redan nu. Hade två gravidfotograferingar. Japp, två stycken. En kompis kompis som är hobbyfotograf tog superfina bilder på mig vid havet, och en bekant ville ställa upp för kul. Så det blev två fotograferingar. En på förmiddagen och en på kvällen. Var helt slut efter den dagen.
 
 
Vecka 38
Graviditeten räknas nu som fullgången, och det var i denna vecka (37+6) som Ivy föddes.
Hade mitt näst sista barnmorskebesök och allt såg bra ut.
Och även om jag inte födde denna vecka så hade jag åtminstone en känning per dag, mestadels milda sammandragningar, typ som mensvärk.
Packade också BB-väskan på riktigt. Från lådan, till skötväskan. Finns att beskåda i en vlogg.
 
 
Vecka 39
"Wow, jag har aldrig varit gravid så här länge förut."
Och nu är det tungt på riktigt. Hade ont i bäckenbotten när jag gick, att ta sig upp från golvet på egen hand var det inte talan om, och så svullnade mina fötter upp  o r d e n t l i g t  som från ingenstans. Kunde bara ha mina annars för stora glitterslides.
Och bara för att Ivy föddes i vecka 38 kändes det som att jag redan gått över tiden, tänk då om jag skulle gå över på riktigt.
 
 
Vecka 40
Sista veckan, tack och lov! Fast det visste jag ju inte då. Var bara less och hoppades på att det skulle hända vilken dag som helst, och varje dag det inte hände blev jag bara mer och mer bitter.
"Kommer inte få föda alls, bebis kommer inte komma ut."
Tog en promenad på 7 km med en kompis i ren desperation, haha.
Och fötterna blev värre. Det gjorde typ ont. Även händerna hade blivit svullna nu.
Magen stenhård, sammandragningar varje dag, svettas, svårt att sova. Var tvungen att ha ett stort gosedjur som kudde, annars vaknade jag mitt i natten av halsbränna. Ja, ville bara gråta.
 
Hade mitt sista besök hos barnmorskan. Vi bokade in ett till besök 5 september, och sedan en bedömning för igångsättning den 12 september och jag kände mig bara uppgiven vid tanken.
 
Men så fyra dagar senare (2/9) var hon här. Ivys Lillasyster 

Musik + film = sant

Vi tar en throwback till förra året. Började nämligen skriva på det här inlägget då, men orkade aldrig slutföra det.
Film med musik som huvudfokus. Jag älskar musik, så när det dyker upp en film som hålls samman av musik, då vill jag se den. Oftast. Ännu bättre när de är biografiska eller baserade på verkliga händelser eller personer. Typ Nowhere Boy (2009), eller Rudderless (2014).
 
2018. Det blev tre musikfilmer på bio. Jag hade även tänkt se en fjärde, nämligen A Star Is Born, men det blev inte av. Av de tre jag såg har jag dock en självklar vinnare, men alla tre var riktigt bra.
 
 
1. Bohemian Raphsody
Min absoluta favoritfilm från förra året. Har aldrig kallat mig Queen-fan, men de har så många grymma låtar, och det var verkligen en intressant film. Älskar Rami Malek i rollen som Freddie.
 
 
2. Mamma Mia: Here We Go Again
En riktig feelgood-film. Tyckte mycket om den första filmen från 2008 och denna fick mig att vilja sjunga med minst lika mycket.
 
 
3. Ted: För kärlekens skull
En mycket fin film med Adam Pålsson, en av mina favoritskådisar från Sverige. Visste faktiskt inte så mycket om Teds liv innan jag såg filmen (t.ex. att han bara var 15 år när han slog igenom, samt spelade tennis med Björn Borg), jag kände bara till låtarna och hans tragiska avslut på livet.
 
Bildkällor: 1 / 2 / 3

Nu börjar mammaledigheten på riktigt

 
It's friday, yay! Har nu klarat av mina första dagar hemma utan Kim. Mina första dagar själv med både Bebis och Ivy, för i onsdags gick han tillbaka till jobbet. Och jag har överlevt!
 
När Ivy kom var det så himla bra planerat att hon föddes mitt i semestertider, så Kim var hemma i över en månad. Först tio pappadagar, sedan fyra veckors semester (eller om det var tvärt om). Den lyckan liksom. Därför kändes pappadagarna så himla få denna gång, och jag bävade inför att vara hemma med  t v å  barn helt själv.
 
Men det har gått bra. Men om ni tror att en ska få saker gjorda får ni tänka om. Vi får ta dagarna som de kommer. Och det här med att sova när bebisen sover funkar inte när det finns ett stort barn hemma samtidigt. Istället sover jag och Lilla Boo (bebisen) bort förmiddagen, medan Ivy får sitta bredvid i sängen och titta på Youtube (vilket hon är nöjd med).
I somras såg jag fram emot en höst med barnvagnspromenader och Netflix, men hittills har det inte blivit helt så.
 
Såhär har vår vecka sett ut:
• Onsdag - Ivy och jag bakade kakor. Lilla Boo var vaken mellan 11 och 15, så jag var enarmad most of the time.
• Torsdag - Ivy var hos Dagmamma och jag hann starta diskmaskinen och slänga in en tvätt den ynka kvarten Lilla Boo nöjde sig med att sova själv i babynestet. Sen barnvagnspromenad för att hämta storasyster.
• Fredag - Lilla Boo sov halva eftermiddagen! Själv! I nestet! Så Ivy och jag passade på att bygga Lego.

En andra dag på Kolmården

 
1 augusti. Vi började dag 2 med Safari-linbanan. 
Det var varmt idag så lejonen låg i skuggan och syntes knappt till tyvärr.
 
 
Vi åt återigen lunch på Farmors kök i Bamses Värld, sedan gick vi vidare till Barnens bondgård.
 
 
Där fick vi klappa getter och lyssna på barnlåtar. Det var allsång, men Ivy var nöjd med att bara lyssna.
 
 
Ståtlig björn och söt snok.
Jag hängde vid ormarna medan Ivy tog med pappa Kim till Bamses Värld en sista gång för att åka karusell.

 
Fanta-slush. Besvikelsen när Coca Cola-slushen var slut så jag fick ta Fanta jordgubb till det blå.
 

Avslutade dagen på Tropicarium utanför djurparken. Där fanns det surikater, sköldpaddor, spindlar, fiskar och reptiler. Ivy tyckte det var jättespännande med hajarna, Doris och Nemo.
 

Hemfärd dagen därpå! Packade ihop tältet, mötte upp min bror för lunch på Bastard Burgers i Solna.
Efter ett glass-stopp i Tönnebro sträckkörde vi ända hem medan vi lyssnade på En mörk historia-podden.

Nu börjar det bli tungt

 
I realtid har Lilla Boo (fortfarande namnlös, ja) redan hunnit fylla en vecka, och några dagar därtill. Hon är världens finaste och sover lite för bra (förutom på natten runt småtimmarna typiskt nog). Det är fint att få vara hemma hela familjen, och jag gruvar mig lite för att Kim börjar jobba igen på tisdag.
 
Här kommer näst sista gravid-inlägget, vecka 32 - 36.
 
 
Juli 2019: Vecka 32
Var tvungen att strula med försäkringskassan och min rätt till en högre SGI bara för att min chef inte uppdaterat mitt avtal när jag bad om det i april. Var både less, arg och orolig.

Min ordinarie barnmorska hade semester och fick träffa en annan tillfälligt. Tydligen  k a n  man få blåmärken i magen av att bebisen sparkar ofta och hårt på samma punkt. Det förklarar varför jag haft en öm punkt på magen en tid.
 
Gjorde plats för bebisens kläder i garderoben.
Inåsg också hur mycket bättre jag mått i kroppen sedan jag slutade jobba.
 
Vecka 33
Packade BB-väskan (sa tydligen fel i vloggen), men då jag inte hade någon väska att avvara lade jag allt i en låda.
 
Beställde en skötbädd, skötväska och golvskydd för barnvagn.
 
 
Vecka 34
Är så himla osmidig nu. Det är jobbigt att bara vända sig i sängen. Dessutom börjar många fosterrörelser kännas obekväma, som när bebis trycker mot höger revben, ugh.
 
Fick hem babynestet jag och mamma beställde från Petras Pyssel.
Allt fortsätter se bra ut på barnmorskebesöken.
Läcker råmjölk  v a r j e  kväll nu.
 
Vecka 35
Går inte normalt längre. Bredbenta Ida är här.
Denna vecka är även känd som den veckan norrlandskusten fick smaka på riktig hetta. Det var så sjukt himla jobbigt. Mina fötter kokade i slutet av dagen och det fanns inga kläder jag kunde ha, som både var svala och stora nog att rymma magen.
 
 
Vecka 36
Varje gång jag känner sammandragningar och inser att det är nära drabbas jag av en smärre panik, men mest känner jag att jag längtar.

Det här var veckan vi var ner till Kolmården. Kan nu bocka av "Tälta som höggravid" från min Bucketlist. Det gick hur bra som helst, det var Kim som led.

Fick hem skötbädd, skötväska och några sista plagg i strl 50, och införskaffade även amningsnapp.

T R O C A D E R O

 
Jag har ingen aning om varför jag ens kom på tanken, men här är i alla fall mina Trocadero-inspirerade naglar som jag målade i augusti. Provade två olika, först min orginaltanke, sedan även en ruffian, där jag föredrar den senare. Trivdes dock inte alls i den här färgkombon på naglarna, men det var kul att prova i alla fall!

Gul: OPI - Exotic Birds Do Not Tweet
Röd: OPI - Big Apple Red
Grön: OPI - Envy The Adventure
Blå: H&M - Stockholm

Bebis. Lillasyster. Lilla Boo.

 
Så kom hon tillslut. Min Bebis. Måndagen den 2:a september, klockan 15:53.
 
Jag var så bitter dagen innan, anade inget. Trodde jag skulle gå över flera dagar. Men så kom måndagen. Och sen kom hon. Hon som inte fått något namn ännu, så jag kallar henne bara Bebis. Lillasyster. Eller Lilla Boo. 3695 gram och 49 cm lång.
 
Kommer skriva en förlossningsberättelse så småningom. Vill publicera alla gravid-recaps först. Och komma till ro såklart.

Semester och babyshower

 
Jag skriver detta inlägg på min beräknade förlossningsdag, i söndags. Om jag ska vara ärlig har jag typ tappat allt hopp om att bebisen kommer födas över huvud taget. Japp, så less är jag. På lördag fyller jag år dessutom, och jag är bara bitter. Har jag sagt att jag är tålmodig så har jag ljugit.
 
Här kommer recap för vecka 28 - 31.
 
 
Juni 2019: Vecka 28
Förutom illamåendet mellan frukost och lunch som vägrar ge med sig skulle jag säga att jag mår bra nu.
Använder numera alltid stödstrumpor på jobbet.
Börjar få ont till höger ovanpå magen, som om jag har ett blåmärke. Hårda sparkar från bebisen?
 
Vecka 29
Tredje trimestern!
Jobbet tar på krafterna, så jag har skickat in en ansökan om havandeskapspenning (graviditetspenning) till försäkringskassan. Det kan man ansöka om om man har ett fysiskt krävande jobb, och iom att vi står upp konstant och har extremt begränsad tid till att vila kunde jag få det.
 
 
Vecka 30
Börjar få halsbränna ungefär varannan kväll, dock inte så farligt än så länge.
Mina cravings i matväg är riktig mat med grönsaker, tårta och choklad.
Gjorde mitt sista jobbpass på Burger King innan två veckor semester.
Mådde sjukt konstigt under midsommarhelgen. Yrsel, anfådd och helt slut av att bara existera. Barnmorskemottagningen sa dock att det var normalt och sen gick det över.
 
 
Vecka 31
Börjar känna något som känns som mensvärk. Sammandragningar?
Halsbrännan har börjat bli lite värre.
Äntligen införskaffat barnvagn! Hittade en med både ligg och sittdel, samt ett babyskydd som bara varit använda i ungefär ett år, till ett mycket billigt pris. Kap.
Sedan blev jag (halvt) överraskad av en liten babyshower hos Izabell. Så. Mycket. Fika!

Our black door is not a back door

 
Det var ett bra tag sedan jag först kom på tanken att måla vår ytterdörr. Vår fula, slitna, gamla ytterdörr från 60-talet (gissningsvis, då det var då de byggde ut och klädde om fasaden). Förra veckan tog jag äntligen tag i saken då Bebisens nedkomst uteblev.
 
Slipa, grunda och sedan tre lager svart. Lagom shiny finish. Använde mig av Beckers fönster- och snickerifärg Perfekt Plus med tillhörande grund. Är så nöjd. Till våren planerar jag att måla husgrunden mörk samt bygga en ny entrétrapp. Längtar. Skulle behöva byta foder, samt fixa nya lampor också. Nytt entré-tak kanske? Men då måste vi börja riva i eterniten och det känns inte jättekul eftersom det innehåller asbest som är giftigt.