Min lilla katt


Min lilla katt är egentligen ganska stor (6 kg plus ett ton fluff typ). Han är fin i alla fall, min Jamie. Jag tror han älskar mig med.
När jag sitter i soffan brukar han komma och titta på mig med puppy eyes som för att fråga om han får mysa med mig. Aw. Det får han.

Idag har varit en städdag. Flyttstädning. Skitkul. Not. Ja, Kim och jag ska flytta (typ idag, ahhhhh) och jag har undanhållit den informationen för er. Because I'm hemlighetsfull like that. Muhaha. Eller för att det faktiskt känns väldigt vemodigt att lämna den här mysiga lilla vindsvåningen. Min första lägenhet (och Kims). Buhuh. Men mer om detta någon annan gång. Nu behöver jag middag!

Klassisk Ida

 
Bandtröje (Bring Me The Horizon ♥), svarta jeans och lite nitar. Funkar alltid.
Egentligen hatar jag att ha armband. Det är snyggt men mest är de bara i vägen och stör D:

Mina favoritintron i tv-serier

För mig är inte en series intro avgörande, men ett dåligt sådant kan bli ganska irriterande med tanke på att man tvingas se det avsnitt efter avsnitt. Och ett bra sådant kan verkligen höja stämningen. Här är mina favoriter.

American Horror Story
Med en ny handling för varje säsong kommer också ett nytt intro, och de har verkligen lyckas göra alla sjukt snygga på ett väldigt creepy sätt. Tillsammans med musiken blir det perfekt. Även om serien är bra så är introt nästan det läskigaste.

Game of Thrones
Them cool animations! Och den pampiga musiken! Och till folk som säger att man inte kan sjunga med till instrumental musik... Pfft, GTFO!

Lost
Ibland är korta och simpla intron bäst. Jag gillar hur texten LOST dramatiskt kommer svävande mot en på en svart bakgrund, tillsammans med mystiska ljud.

Midsomer Murders
För nostalgins skull. Ända sedan jag var nio har det varit en tradition att titta på Midsomer Murders med mina föräldrar om somrarna. Så varje gång jag hör intromusiken blir jag påmind om sommarnattsdoft och kvällsfika med familjen. Det är fint.

One Tree Hill
Jag har precis börjat se den här serien (är på S02E01), men introlåten har varit känd för mig länge. Det var nämligen min favoritlåt när jag var 12 och den spelades varm på radio. Jag bara måste sjunga med varje gång den spelas. Med andra ord: håll er på avstånd om jag ser OTH och ni inte vill skämmas över min falsksång. Hehe.

Har ni något favoritintro, eller tänker ni inte ens på sånt?

2014 // Ett


Haaaaah. Alltid i sista minuten. Antar att det är min starkaste add-egenskap, att skjuta upp saker. Men nu änligen har jag fixat min årsresumé för 2014. Det väldigt gröna året, om man ser till mitt hår, haha. Detta är del ett av tre.

Vilken musik kommer påminna dig om 2014? 
Precis som alla andra år har jag gjort en spelningslista med låtarna jag spelade som mest: 2014. Det är vääääldigt blandade genrer. Vågar ni kolla?

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? 
Ja. Like, never have I ever... Gått på toaletten på ett flygplan. Träffat Arin Ilejay. Använt en menskopp. Spelat Mölkky. Köpt en mobiltelefon. Besökt Asien. Vunnit i Mexican Train. Ätit hummer. Köat i 50 timmar för en konsert. Färgat håret grönt. Sett en vild elefant. Klätt ut mig till Sailor Moon på Halloween. Varit på Madame Tussaud's. Hållit i en bebis. Eller åkt tuk tuk. Förrän 2014. Då gjorde jag allt det.


Januari
Med det nya året kom också hopp inför framtiden (typisk nyårsklyschig känsla). Gjorde om bloggdesignen för att ha samma resten av året. Uppskattade en eftermiddagsfika på stan med Harriet och då jag spontant drog till Umeå för att gå på bio med Kim, Robert och Petra. Blev en riktig Game Of Thrones-nörd. Åkte buss med Jamie (han var jätteduktig och kunde sitta i mitt knä hela resan). Slutligen bestämde jag mig för att börja med mensskopp istället för tamponger (ett riktigt bra val).

Vart reste du under 2014?
Skellefteå för att träffa vänner. Stockholm för Miley Cyrus. Göteborg för Avenged Sevenfold. Norrköping för festival. Och slutligen Bangkok och Hua Hin i Thailand för semester. 
 

Februari
Var på second hand- och loppissafari med Kims familj (gjorde tre fynd). Drömde mycket om att få vakna upp i det förflutna, där inget av detta någonsin hänt. Köpte en ny telefon, en LG G2, vilket var rätt stort för mig som bara ägt två telefoner i mitt liv innan. Blekte halva håret så det blev grönt (typ som magi fast i verkligheten). Såg Her Bright Skies på Sliperiet (läskigt få dök upp). Min fluffboll Jamie fyllde ett år. Började göra egna mobilskal (ny hobby). En kväll låg jag och kollade på danisnotonfire (min Youtube-crush) innan jag skulle sova, så jag drömde om att jag, han, Phil Lester och typ alla jag känner var mitt i en fantasyfilm (fast på riktigt) (det var skitcoolt). Grät tusen tårar över allt en vanlig lördag. Var och simmade med Harriet. Månaden slutade med att jag fick ett downfall och skärde sönder låret. Yay me.

Vilka filmer såg du under 2014?
Jag ser skitmycket film. Har faktiskt en lista på alla filmer jag såg, men den är för lång för att copy-paste:a in här. Ni får nöja er med en kort lista över de filmer jag såg på bio: Hunger Games: Catching Fire, The Secret Life of Walter Mitty, Noah, Maleficent, 22 Jump Street, The Dawn Of The Planet Of The Apes, As Above, So Below, Gone Girl, The Hunger Games: Mockingjay Part 1 och till sist The Hobbit: The Battle of The Five Armies.

Blev du bättre på något? 
Jag har blivit bättre på att måla naglarna. Heheh. Förmodligen inget annat.
 

Mars
Blev Alpha Dog-nörd över en helg (det är en av mina favoritfilmer), det betyder att jag såg filmen två gånger och läste på om händelsen filmen är baserad på. Köpte Lego, because I'm awesome like that. Bakade en stor chokladtårta. Fixade hyllor till mina nagellack. Melodifestivalen var äntligen över och rätt låt vann. Bestämde mig för att lägga ner mer energi på hur jag klär mig. Åkte MC, fick låna en systemkamera igen och tog en spontantripp till Skellefteå för att hälsa på Twiggy. Såg Veronica Mars-filmen #fangurl. Var lättretlig, skitkänslig och lätt sur mest hela tiden = överdriven och skitdryg PMS? Vädret tvärvände och gick från vår till djupsnö på någon minut. Hade årets, om inte livets värsta dag. Den värdelösheten alltså. Låg i sängen och grät hela dagen. Då jag kommit på bättre tankar började jag och mina vänner planera att åka till Bråvalla i sommar. Började lyssna på Bury Tomorrow (skitbra band). Blekte bort allt det lila i håret och klippte mig. Var i farfars hus och fyndade saker, t.ex. en guldram, en lampfot i marmor och en fet dalahäst. Pappa flyttade från mamma. Och så skaffade jag och Kim ju en ny kattkompis: kattungen Miss Vicky Fuentes. Så söööööt! Fast om jag ska vara ärlig så hade jag svårt för henne i början, ni vet, som ett barn som är missnöjd med ssitt nya syskon. Typ.

Blev någon av dina vänner föräldrar under 2014?
Två av mina kusiner blev föräldrar. En på pappas sida fick sitt andra barn, och en på mammas sida fick sitt första. Har totalt sju kusinbarn.

Vad läste du?
Jag läste mest bloggar, men även några böcker. Det är sällan jag finner ro till att läsa böcker numera, så jag är jättenöjd. Dessa blev det:The Hunger Games av Suzanne Collins,
The Fault In Our Stars av John Green (ljudbok)
Catching Fire av Suzanne Collins
Mockingjay av Suzanne Collins
Det känns konstigt att vakna i sin egen säng av Sophie Adolfsson
 

April
Vårstressen blandades med vårinspiration. Insåg att mitt illamående inte längre riktades bakåt, utan snarare framåt. Framtidspanik och ångest. Började promenadera och jogga (det kändes asbra). Började också köra en nail art challange. Hade en fet grillning med halva Kims släkt och vänner. Grillade även resterande helger hela månaden. Panikångestnatten hände, då jag inte ville finnas mer, kände mig ensammast i världen och hade sönder glas. Game of Thrones hade säsongspremiär, och var besviken på skådisbytet av Daario Naharis. Bakade fina chocoate chip cookies som man kunde dricka ur. Stefan (min bror) fyllde 19. Joffrey (fiktionell karaktär) dog. Färgade håret apple green. Slajmgrönt med andra ord. Twiggy och Krille kom hit över påskhelgen. Fick en stor alkohol-leverans från Tyskland via Kims föräldrar (vi har det mesta kvar än). Hade filmkväll med Stefan, Amanda och Jonatan. Var i Åviken sista helgen. Läste Hunger Games i solen. Köpte äntligen ett par utsvängda spetsbyxor och en ball Killstar-tröja. Hade årets värsta fylla på Valborg. Bra avslut. LOL.

Bring Me The Horizon

 
Jag har så många känslor som tränger sig inuti mig, och jag har ord för att beskriva dem. Men just nu vågar jag inte släppa ut dem, så jag gömmer bakom någon annans. Bring Me The Horizon. Deras musik + deras texter = perfektion och så mycket feels.

"I am an ocean, I am the sea, there is a world inside of me."
- Crucify Me

"What doesn't destroy you, leaves you broken instead. Got a hole in my soul growing deeper and deeper."
- Drown
 
"Don't say I'm better off dead, 'cause heaven's full and hell won't have me."
- And The Snakes Start To Sing

"I'm scared to get close and I hate being alone. I long for that feeling to not feel at all. The higher I get, the lower I'll sink. I can't drown my demons, they know how to swim."
- Can You Feel My Heart


"Every second's soaked in sadness, every weekend is a war, and I'm drowning in the déjà vu. We've seen it all before."
- Seen It All Before

"If I let you in, you'd just want out. If I tell you the truth, you'd vie for a lie. If I spilt my guts, it would make a mess we can't clean up. If you follow me, you will only get lost. If you try to get closer, we'll only lose touch. But you already know too much, and you're not going anywhere."
- Don't Go

"I'm just a would've been, could've been, should've been, never was and never ever will be."
- And The Snakes Start To Sing

"I've said it once, I've said it twice, I've said it a thousand fucking times. That I'm OK, that I'm fine, that it's all just in my mind. But this has got the best of me, and I can't seem to sleep."
- It Never Ends

"Everybody wants to go to Heaven, but nobody wants to die. I can't fear death no longer. I've died a thousand times."
- Hospital For Souls

"We all have our horrors and our demons to fight. But how can I win, when I'm paralyzed?"
- Don't Go

Slaskbajs VS mens

 
Bild 1 / Bild 2

Jag såg en reklam om Finish diskmaskinsrengöring på tv en kväll. De visar bilder på matrens-slask-sörja?! Och så säger de något om att det passerar x antal kg mat genom diskmaskinen bla bla... *kräks* JAG HATAR SLASKBAJS! Jag skulle hellre betala för att någon annan tar bort allt äckel ur slasken än att göra det själv. Grymt taskig reklam. 

Det fick mig att tänka på reklam om mensskydd. Där är vätskan som ska representera blod blå. Blå. Så de (reklamskapare, samhället, vad vet jag) kan visa brun äckelsörja, men det går inte att visa en mensvätska som är röd. Hur töntigt? Jättetöntigt faktiskt.
Inget av det kanske direkt är jättemumsigt, men själv tycker jag ändå att slaskbajs är vidrigare. Vad tycker ni? Haha.

I don't always take selfies

 
En liten lista med random frågor...

Vad heter du i andranamn?
Maria. Har länge funderat på att ta bort det.
Hur lång är du? 172 cm.
Vilken är den senaste filmen du såg? Aladdin.
Hur löd det senaste sms:et du fick? "Skööl!". Det var Kim som snackade om Coca Cola.
När såg du senast din mamma? Var hos henne ikväll med Jamie och såg Melodifestivalen. Bjöd på en jättegod semelkladdkaka som jag bakat.
Vilken ögonfärg har du? Grön. Jag älskar min ögonfärg.

Vad spelades senast på ditt Spotify? Space Enough To Grow - Of Mice & Men.
Vad skrämde dig om natten som barn? När jag fick sömnparalyser och var bombsäker på att jag såg spöken. En gång såg ett ut som min pappa fast med vampyrtänder, så jag tänkte att det nog inte var riktiga spöken ändå, but still creepy as fuck.
Hur stor är din säng? Min är 80 cm, men tillsammans med Kims halva blir den 160 cm.
Har du stationär eller bärbar dator? Bärbar. Asus. Drygt tre år gammal. Batteriet kommer ge upp när som helst.
Vad tycker du är vackert? Havet. Palmer. Lyckorus. Snö på träd. Minnen som får en att le. Jamies ögonfärg. Mina glas från Iittala. Kreativitet. Dans. Linda Lomelinos bakverk. Naturen. Godhjärtade handlingar... Finns mycket som är vackert i den här världen.
Vilken är din favoritglass? Cannot decide alltså. Men det är sällan jag gillar de billigare glassorterna, jag vill ha något intressantare än vanlig vanilj och artificiell jordgubbssmak. Älskar sorbeter och B&J's peanut butter cup t.ex.. Förra året sa jag att jag inte var någon glassmänniska, men det måste ha varit en fas jag gick igenom. GLASS ÄR GOTT!


Tycker du om kaffe? Bara i choklad och glass. Kommer nog aldrig bli kaffedrickare.
Vad dricker du till frukost? Isvatten med citron. Så. Himla. Gott.
Känner du någon med samma födelsedag som dig? Känner och känner. Vet om två personer som gick i högstadiet samtidigt som mig.
Vill du ha barn? Ja.
Kan du några andra språk än svenska? Bara engelska. Men om jag ska lita på de engelsmän jag träffade på Download 2013 (en festival i England) så är jag väldigt bra på det, och det är ju alltid något. Tror dock det var mer på grund av att jag inte bryter så mycket snarare än mitt ordförråd, för det suger. Önskar dock att jag hade kunnat fler språk. Typ tyska eller japanska.
Äger du dyrbara smycken? Min förlovningsring var dyr. Så här i efterhand tycker jag det är onödigt att lägga ut så mycket pengar på en ring.
 
Vad har du för ringsignal? Hope - We Came As Romans.
Hade du en fin barndom? Ja. Om vi bortser från mina enorma matproblem och extrema blyghet, var den väldigt bra och lekfull.
Kan du byta olja på bilen? Det enda jag kan som har med bilar att göra är att köra dem och avgöra om de är snygga. Jag har aldrig ens tankat en bil?
Har du fått fortkörningsböter någon gång? Nej. Är jätteförsiktig i trafiken. Jag har kört för fort (det är lätt att bli fartblind), men det händer inte ofta.
Vilken var den senaste boken du läste? Paper Towns av John Green. Gillade den jättemycket. Var länge sedan jag läste en bok med en kille som huvudperson.
Vilken radiostation lyssnade du till senast? NRJ i brorsans bil. Alla låtar var remixer. Lyssnar aldrig på radio självmant.

Hoppas ni har en bra helg.

Not very wrecking, wow


Crack the spine. Gjort sedan länge. Leave this page blank on purpose. Till skillnad från många andra lyder jag boken.
Wrecking level: 31,4 och 1,2

 
Pick up the journal without using your hands. Den var inte svår.
Wrecking level: 8,5

 
Collect fruit stickers here. Ja, roligt!
Wrecking level: 5,9

För det var ju ett tag sedan jag visade min Wreck This Journal sist.

Rudderless


Filmtips! Rudderless (2014)

"A grieving father in a downward spiral stumbles across a box of his recently deceased son's demo tapes and lyrics. Shocked by the discovery of this unknown talent, he forms a band in the hope of finding some catharsis."
Betyg på iMDB: 7,5

Jag tyckte verkligen om den här filmen. Den var gjorde mig glad samtidigt som den var tragisk. Jag gillar filmer som inte är övertydliga, utan kommer med en överraskning en bit in, ni vet, så att ens tidigare känslor eller uppfattningar ändras och man chockas lite. Sedan gillade jag musiken, även om det inte är vad jag lyssnar på till vardags.

Thai-style


Det här är mitt så-här-såg-jag-ut-i-Thailand-inlägg.

Jag hatar att det är vinter, för att jag hatar att det är kallt. Ba fryser hela tiden. Det rimmar dåligt med att tycka om att klä upp sig (och sedan föreviga det på bild om jag blir nöjd). Min inspiration blir dödad av att behöva tänka på att klä sig varmt. Drömmer mig bort till sommarvärmen i Thailand i stället. Visserligen kan det vara ganska svårt att vara fab i värmen också, pga SKITVARMT, men man kan i alla fall ha shorts och croptops. Jag gillar shorts och croptops.

❀ Mer Kawaii ❀

 
Det var längesedan jag pysslade ihop ett mobilskal nu, så jag bestämde mig för att rädda ett gammalt misslyckat skal. Klistrade på allt gulligt jag kunde hitta. Väldigt much is more. Kawaii på mobilskal är awesome. Speciellt då jag levt med ett helsvart i flera månader.

Feel it all

Jag gillade Tokio Hotel när populärkulturen hade sin emo-era och bandet i fråga spelade tysk rock. Deras senare verk, well, not so much. Jag var beredd på att deras comeback-album (som släpptes i höstas) inte skulle passa mig, så jag är inte besviken. Min Tokio Hotel-tid är längesedan förbi. Men den här låten gillar jag.

bilder via tumblr

Semi-transparent

 
En gång när jag hade tråkigt sparade jag ner semi-transparenta bilder från d e n n a  t u m b l r och redigerade in fina bilder bakom.
Det blev fint. Skulle inte direkt tacka nej till en blommig folkabuss...

Dat Valentine

Munkkälla, edit av mig
 
Imorgon är det Alla hjärtans-dag. Haha, no kidding, right. Hade varit roligare om idag var lika hypad (fredagen den 13:e, fast att man firade den som något bra). Jag tycker mest bara att Alla hjärtans-dag är en överkommersiell dag (visserligen kan man ju tycka det om massa högtider, meeeeen) som skriker "Fira, köp och uppvakta! Annars är du en skitdålig partner!" fast man har 365 dagar om året att vara en bra partner på, och förväntar sig att alla singlar ska känna sig ensamma fast kärlek är mer än bara något romantiskt för par. Typ. Haha. Jag tycker bara att dagen är generellt opersonlig.

Jag är egentligen varken en hater eller ett fan. Skulle kunna låta dagen gå obemärkt förbi (inte för att världen tillåter det) utan att bry mig, men skulle också kunna komma på något fint att göra om inspirationen infinner sig. Förra året kände jag för att överraska Kim med ett egengjort kort och mousserande flädervin, så jag gjorde det. I år känner jag mest bara att jag vill ha munkar med fyllning. Vanilj. Äpple. Hallon. Gärna alla tre. I mean, dat craving has been going on for way too long! Inte direkt för att det är alla hjärtans dag, utan mest bara för att jag vill ha munkar. MUNKAR!

Thailand part VII

 
7 januari 2015
Den här dagen fotade jag en fjäril fast jag är rädd för fjärilar. För att den faktiskt var ganska fin sådär på avstånd.
 
 
Det här är Sykes, en hemlös hund som hängde utanför vår by.
Kim och jag döpte honom efter sångaren i Bring Me The Horizon. Vi ville adoptera honom.
 
 
Tanken var att vi skulle till en strand med svart sand, men... ja... Vi hamnade på en strand med snäckor istället. Helt okej.
 


Så det blev en del snäckplockning.
När jag var liten var jag väldigt fascinerad av snäckor, men eftersom vi aldrig åkte utomlands under min uppväxt fick jag aldrig uppleva en "äkta exotisk hård handplockad snurrsnäcka". Förrän nu. Så det var en gammal dröm som gick i uppfyllelse, haha.
 
 
Jag tror denna var bebodd. Den fick stanna i havet.
 
 
Paparazzibild på Kim och mig i havet.
 
 
8 januari 2015
Testade mochi ice cream (glassbollar med någon segt-ish runt om) och pearl milk tea / bubble tea.
Glassen var skum men god, teet gjorde mig illamående.
 
 
9 januari 2015
Sista dagen i Thailand fick bli en stranddag.
 
 
Första gången jag låter någon annan fixa mina naglar blev en katastrof.
Antar att det är sådant man får ta när man går in på första "bästa" beauty saloon.
 
 
På vägen hem åkte vi till ett tempel på toppen av ett berg / en kulle, i närheten av vår by.
 
 
Där fanns en gigantisk staty. Han såg ner på oss varje dag vi åkte till och från Hua Hin (själva staden).
 
 
Man kunde se lite av vår by från berget.
 
 
Därefter var det bara att packa alla resväskor, äta ur kylskåpet och ta ett sista dopp i poolen för att sedan ta farväl.

Vi åkte från huset sent på kvällen. Taxituren till Bangkok var... FUCKING AWFUL (pga superguppig, I mean seriously) och flygplatsen var iskall. Den 10 januari bar det av till Sverige via Frankrike. Finns inte så mycket att säga om det, förutom att den holländska flygmaten (på vägen dit) var mycket bättre än den franska.

Roiworld dress up games

 
När jag gick i nian för massa, massa år sedan (sju år sedan för att vara mer exakt) älskade jag att "spela" dress-up-games. Häromdagen råkade jag hitta mina print-screens av mina sju år gamla stylistkreationer, så jag var bara tvungen att Googla fram Roiworlds dress-up-games igen. I FOUND THEM! Haha, memories.
 
Tyvärr var det inte lika kul som jag minns det, för i ärlighetens namn det är egentligen helt meningslöst. Sjukt beroendeframkallande och helt okej som tidsfördriv i alla fall.

Tvååringen


Mer kattinlägg! Min fluffhög till katt fyller två år idag. Grattis Jamie! Han har fått burkmat och ett sugrör (han gillar sugrör, k?) dagen till ära. Jag tror faktiskt att han är medveten om att han fyller år, eftersom han tidigare idag var i min papperskorg (utan att välta den) och plockade fram muffinsen jag slängde där igår... Sugen på födelsedagsfika much? Dagens fulaste, lätt.
 
Jag har däremot mått bajs idag. Har haft äcklig huvudvärk och spytt. Jag spyr aldrig. Bara ca en gång per år vid migrän, så jag antar att jag har migrän? Har iallafall bara legat på soffan och vilat, och Jamie har varit mysig. Han låg och sov på mig över en timme and now he's back ♥

Morris vill inte ha mig


Hahaha. Morris vill inte ha mig! Hittade dessa bilder då jag satt och letade genom bilder till min årsresume (nope, jag har inte glömt den). De är från min födelsedag / sist jag var till Skellefteå och hälsade på Twiggy (buhu, saknar dig). Älskar den andra bilden, för att mitt leende är helt äkta och sådana bilder är bra.

Thailand part VI

 
4 januari 2015
Besökte en nattmarknad i Hua Hin. Shoppade elefantbyxor, drömfångare och en rosa (!?) klänning bland annat.
Till höger ser ni en mumsig roti och vår dryckespaus. På bilden är en bartender är i full färd med att göra Irish Coffe.
 
 
5 januari 2015
Var förskyld och seg i huvudet.
Vi hängde på stranden, men jag satt bara i skuggan och läste och åt bästa snackset: fried cashewnuts med salt ♥
 
 
6 januari 2015
En heldag på båten Siam Pearl tillsammans med ca 30 högljudda amerikaner. Beskådade många färgglada  båtar denna dag.
 
 
Båten tog oss till Monkey Island. Där fanns det... APOR! Söta med läskigt feta tänder.
 
 
Havet. Berg. Palmer. Båtar. Så fint.
Bad med den här utsikten gör sig förtjänt titeln paradisbad om något. Seriously ♥
 
 
Efter lunch och bad vid Monkey Island, åkte vi ut på öppet hav och de som ville fick fiska. Jag ville inte fiska.
 
 
Middag på The Pizza Company. Breadsticks till förrätt.
Lite tråkigt att vi åt västerländskt lika ofta som thailänskt, men det var svårt att hitta bra restauranger.
 
 
Avslutar den här delen med en söt ödla. Enda ödlan jag lyckades fånga på bild. Alla andra flydde innan jag ens hann försöka.

Nästa del kommer bli det sista resedagboksinlägget.

90's bead bracelet

 
Det senaste året har jag börjat digga sådant som var inne runt milleniumskiftet. Både för att det påminner mig om min barndom (glädje och nostalgi), och att det är tillräckligt länge sedan för att kännas coolt igen.

De här armbanden var sjukt populära när jag var ca sju, åtta år. Ju fler desto bättre. Jag hade flest lila eftersom det var min favoritfärg, och jag har fortfarande kvar de flesta (de ni ser på bilden). Det gröna och det blå har jag använt även som äldre tillsammans med nitar och festivalarmband bland annat.
Jag vet inte om det var lokalt eller nationellt, så det känns enklast att bara fråga: Någon mer som samlade på dessa armband?

Äta bör man annars dör man


Selektiv Ätstörning.
 
Härom veckan fick jag höra talas om Selektiv Ätstörning (SÄ) då det nämndes i en blogg jag läser. Det var första gången jag hörde talas om ätstörningen, men absolut inte första gången jag stötte på den eftersom den varit en del av mitt liv sedan födseln. Jag var tvungen att Googla efter mer information och hittade bland annat selektivatstorning.se.

Jag tänker inte sitta här och självdiagnosera mig själv, men igenkänningsfaktorn är för stor för att låta det gå obemärkt förbi. Är ganska säker på att detta är vad jag led av, om inte nu i alla fall under min uppväxt. Dessutom känns det som att läskigt få vet om SÄ:s existens.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. För folk med normala matvanor kommer det här ju låta helt absurt. Det är knappt någon som förstår. Det känns som att ingen någonsin har gjort det. Då jag var liten ifrågasattes mina matvanor av hela min släkt. Någon blev arg.
Men jag vet ju att "Äta bör man annars dör man". Måste inte bör. Men ibland är det bara så himla jobbigt att äta. Ibland jobbigt som i att jag är lat och inte prioriterar att äta, och ibland jobbigt som att det tar emot i hela kroppen (förutom i magen som är tom). För det känns bara så himla jobbigt att behöva stoppa någonting i munnen som jag inte vill ha. Det är inte alls så "bara" att smaka. Det är inte alls så "bara" att ändra på någonting som alltid varit en del av mitt liv. Det handlar inte om utseende eller vikt, det har det aldrig gjort.
 
Hur får man bort något som sitter så djupt inrotat att det är känns orubbart? Något som alltid varit en del av mig?
 
 
Jag har alltid varit överdrivet kräsen då det kommer till mat. När jag var liten (runt precis-börjat-skolan-ålder) gillade jag i princip bara korv och pannkaka. Även mammas torsk och pannbiffar tillsammans med potatis mosat i smör, alltså exakt det, inga undantag eller ändringar. Jag slutade äta ketchup som 3-4-åring då jag fick veta att det innehöll tomater. I salladsväg åt jag typ rivna morötter. Allt med sås, ost och lök bojkottades. Ni vet inte hur många gånger jag suttit och skrapat bort sås och lökbitar från kött i mitt liv för att ens låta det komma i närheten av min mun. Hur många gånger jag varit oroat mig över middagen då jag eller familjen skulle äta borta. Eller på restaurang. Jag grinade första gången jag åt på McDonald's. Det var ju pålägg på min burgare. Jag beställer alltid naturell (inget på), även idag. Första gången jag åt pizza var jag 14 år, men det dröjde över ett år innan jag åt det igen. Innan åt jag bara kanterna.

Skollunchen blev en pest. Till att börja med hade jag en fixidé om att skolans mjölk var odrickbar, och den idén följde med mig ända till gymnasiet av vana. Sedan ville jag knappt smaka maten för allt var fel. Fabriksgjorda Köttbullar? Grytor? Blek falukorv? Are you kidding? Minns att jag fick besöka skolsystern för att prata om hur viktigt det är att äta. Men det visste jag ju redan. Om någon ändå vetat om Selektiv Ätstörning då.
Jag minns inte så mycket av de första skolåren, men i trean började jag få specialmat efter att en lärare lagt märke till hur dåligt jag åt. Ibland fick jag pannkaka och gjorde alla andra elever avundsjuka, men oftast fick jag samma kött som de andra, fast utan sås, eller blodpudding (ja, jag tycker om det). Om jag minns rätt fick jag fick specialkost tills jag gick i femman. Det blev lite bättre under de åren. T.ex. så började jag gilla kyckling och paprika, men då familjen åt tacos hade jag falukorvsbitar i mitt tacoskal. Den eventuella salladen var bredvid. Den fick aldrig nudda den övriga maten. Varmt och kallt för sig liksom.

I sjuan var vi tvugna att byta skola till en större. Ingen brydde sig över hur man åt längre. Som tur var så hade jag blivit lite bättre på att äta så jag klarade mig, trots att det oftast bara blev torrt ris, rivna morötter och knäckebröd. I gymnasiet blev det värre igen. Inte för att jag åt mindre, utan för att jag behövde mer. Hade alltid ont i huvudet sista lektionen.
Visst kan man kompensera med att äta bra när man kommer hem, men det gjorde jag ju inte. Jag kompenserade hungern med bröd.
 
Skollunch. Det var soppa.

Numera äter jag köttfärs eller kyckling till tacos, inte korv, haha. Men det var bara två år sedan jag började ha sallad i, istället för vid sidan om. Jag kan äta sallad som nuddat kött, gärna tillsammans med kött till och med. Jag äter fortfarande inte sås, men jag är lite mer sparsam med skrapandet. Det är inte längre jobbigt att äta borta. Jag vet att det alltid kommer finnas något som tilltalar mig på restauranger. Jag har blivit modigare då det kommer till att smaka nya saker. Men är jag känner mig inte alls fri från det här jobbiga. Jag har bättre och sämre dagar, men att äta är fortfarande mest bara en jobbig nödvändighet.
 
På hemsidan jag nämde högst upp i inlägget står det bland annat såhär:
Många äter bara mat inom en vit/beige färgskala (pasta, vitt bröd, pommes frites, etc.) och de flesta selektiva ätare dras mot just kolhydratsbaserad mat med högt energivärde. (...) Kladdiga och geggiga maträtter ratas generellt av personer med SÄ.

Kände mig så himla träffad. Om jag hade fått välja skulle jag helst bara äta bröd. Och strips, helst hemmafriterade pommes. Mums. Grekiskt lantbröd och Polarbröds vetekaka är typ det bästa som finns. Nu gillar jag iofs också mörkt bröd, men det ska vara mjukt och kännas färskt med endast Bregott på. Kan hända att vetekakan kan få på sig lite gurka och paprika ibland.
Jag har aldrig haft problem med att äta frukost. Det är bästa måltiden på dagen. Något gott bröd, yoghurt med flingor, frukt, bär eller nötter, pappas havregrynsgröt, smoothies, O'boy, vatten med citron, juice, mjölk... That's my kind of food porn (tyvärr inga ägg eller nyttiga pålägg). Jag gillar frukost så mycket att jag skippar lunchen och äter frukost igen.
 
Sånt som är gott.
 
Jag var hos en psykolog idag. En annan än min vanliga. En som är mer inriktad på ätstörningar och matbeteende. Why? Jag behöver få in bättre matrutiner. Jag måste försöka få i mig mer näring. Anywhore. Jag nämnde inte Selektiv Ätstörning, eftersom jag tyckte det kändes onödigt att tigga till sig en ätstörnings-stämpel. Men då vi satt och pratade om hur man kunde variera de vanliga maträtterna vi äter, att jag måste våga smaka... Jag kände bara "MEN DET GÅR INTE". Samma känslor och tankar och äckel som alltid dykt upp då jag pratat med någon om mat och att jag "Äter för lite" och bla bla bla... This war is defenitly not over.
Jag kan inte göra korv i ugn för jag äter inte ost, ketchup eller senap. Gratänger, grytor, stuvningar... NEJ. Det är sås. Det är slemmigt. Det är ostigt. Det har den här gräddigt, syrliga fucking äckelsmaken som jag inte kan beskriva men som jag hatar. Mat är jobbigt. Varför måste allt innehålla så mycket onödigt?
Jag ser på bloggar, läser recept. Det ser nyttigt och bra ut. Det ser enkelt ut att göra. Det ser... typ gott ut. Men va?! Vad är det där? Och det där? Det går inte att äta. Bort med det där, och bort med den. Måste det vara så kletigt? Vart är alla klara, genomskinliga såser? De som man faktiskt kan äta mer än ett milligram av.
Jag skulle, som det är nu, aldrig kunna bli vegetarian eller följa någon diet. Det är nog svårt att få i sig all näring som det är.
Jag äter lite för ofta med ögonen. Och med näsan. Och kanske lyssnar jag lite för mycket till hjärtat (det jag är sugen på) än på det sunda förnuftet (männsikor måste äta). Ibland vet jag inte om jag vill eller orkar ändra på mig, men samtidigt, jag behöver det. Jag vill inte att en livsnödvändig sak ska kännas så negativt och jobbigt som det gör för mig.

Jag har fått ett enkelt matschema att följa och Kim och jag har fått i uppdrag att testa en ny maträtt varje vecka denna månad. För mig känns regelbunda mattider som ett stort steg. Och enormt svårt. But hell, I have to.

Hoppas att i alla fall någon tog sig tid till att läsa. Det känns som att det är väldigt få som känner igen sig i detta, men jag kan ha fel. Selektiv Ätstörning är inte särskilt känt, därför är det också väldigt få som förstår. Det är inte så "bara". Det är jobbigt. Och det går inte att bara ändra på med en fingerknäppning.

♡ Så Kawaii ♡


Köpte söta godisdekorationer till naglarna i Thailand. Blev sugen på att testa dem. Sedan är jag angelägen om att göra slut på alla mina lack från Depend, Gina Tricot och H&M osv, because of reasons. Så, två flugor i en smäll.
Målade gradients och ruffian som bas. Jag blev jättenöjd med ruffian-manikyren, och hade egentligen föredragit att ha bara den på alla naglar. Men ibland måste man testa leva utanför sin comfort zone, hehe.

Nagellack jag använde: Depend Nr 324 (blålila), Gina Tricot 78. Rockstar (glitter) och OPI You're Such A Budapest (ljuslila). Pärlorna är från Ebay.

Thailand part V

 
1 januari 2015
Årets första dag! Jag vaknade pigg och utvilad med sommardoft i näsborrarna. Underbart.
Har nästan bara dokumenterat ätbara saker denna dag. Här ser ni Chang soda water med äpple- och mintsmak (mums) och
Cornetto Tiramisu (också mums, älskar kaffesmak på glass).
 
 
Godaste maträtten på hela resan. Forest curry chicken soup, en mycket stark soppa med bla. fikon i.

 
En fin tuk tuk och en fin skylt för de som missat vilken stad vi befann oss i.
 
 
2 januari 2015
Alla gurls i sällskapet hängde på stranden medan männen...
 
 
... var och fiskade.
 
 
... och hittade en enorm spindel. I mean look at the size of that motherfucker (bilden är rätt skalenlig). Är glad att jag slapp träffa den.
 
 
3 januari 2015
Pastellfärgade fasader och lite trafik på väg till stranden.
 
 
Havet ♥
 
 
Strandpromenad.
 

Blev less på stranden och gick och åt glass på Swensens.
 

... och korv med bröd på Burgers & Beer.

Nästa del kommer innehålla apor! OMG!

Hjortronsylt

 
What is this awesomeness?! Mamma har gjort hjortronsylt och jag har fått en burk. I lördags åt vi varm hjortronsylt med vaniljglass och idag fick det bli hjortronsylt med Havrefras till lunch / second breakfast.

Min pojkvän vägrar att tro på hjortron och säger att de är en mystisk myt alternativt gula hallon. De smakar ju inte ens hallon. De smakar... speciellt. Men gott.

Gillar ni hjortron?

Two Night Stand

 
Och efter serieinlägg kommer filmtips. Den här filmen såg jag en söndagskväll i min ensamhet. Det är inget mästervärk, men en väldigt mysig film som jag gillade. En feelgood-film som passar fint så här i vintermörkret, gärna med något gott att förtära, hehe.

Alright, handlingen lyder: Tjej raggar upp random kille online. Hon spenderar natten hos honom. Morgonen därpå är de insnöade i hans lägenhet pga snökaos i hela New York, så de tvingas lära känna varandra och spendera hela helgen tillsammans.

Men den egentliga anledningen till varför jag ens nämner den här filmen är på grund av något som nästan ingen film i historien tar upp, utan det de gör är att istället måla upp en missvisande bild av verkligheten, som t.ex. tolvåriga versionen av mig accepterade som sanningen. Vilket visade sig vara helt fel.
Anywhore, det här sa Megan, när Alec nämde att han alltid fick sitt ex till orgasm samtidigt som honom:
"Bullshit! It's really hard to do. For guys it's so easy, it's just friction. But for girls there's a whole lot of intangibles down there."
I mean, it's true. Det är mer vanligt att samlag med endast penetration INTE leder till orgasm för en kvinna än att det gör det. Filmens värld tar det typ för givet att det funkar så, och det är väldigt synd eftersom det ger en grymt fel bild på hur det egentligen är. Det är inte direkt något som gynnar de som ännu inte haft sex. För de flesta krävs det mer. Kanske mer tid, mer träning eller mer hjälpmedel (fingrar, sexleksaker, annat).
Detta var bara en liten monolog, men jag tycker det är bra att det nämns, för det sker alldeles för sällan i mitt tycke.