Tjugoåttonde februari

 
Igår var det den 28:e februari. No shit liksom. Idag utnyttjar årets extradag med att uppmärksamma gårdagens anniversarys.

7 år sedan jag började blogga
Den 28 februari 2009 hade jag varit trött på Bilddagboken.se (nu Dayveiws) ett tag och bestämde mig för att börja blogga istället. Kanske blev jag inspirerad efter att ha läst Kensas i ett halvår.
Min dåvarande blogg hette i d a w e, och jag hade den i fyra år. Anledningen till att jag sa hej då till i d a w e var en lång bloggpaus under 2013, för när jag väl blev sugen på att ta upp bloggandet igen var en nystart det enda rätta, annars är jag en sådan som gärna håller fast i mina arkriv.


1 år sedan Kim och jag bytte 56m² och snedtak mot 93m² med balkong
Och vi har ännu inte kommit i ordning! Skandal! För mycket yta och för lite pengar / tid / vilja / fantasi. Hallen är fortfarande helt oinredd, kontoret är kaos, Ivys rum likaså och sovrummet är oinspirerande. Men jag har idéer, massa checklistor, ett köksbord som står och väntar på att bli slipat, och vardagsrummet är i alla fall fint.
Men kan inte låta bli att sakna fina, lilla Ås...


1 år sedan my / our last downfall
I'm still mad, still broken
I started it, but you made it worse

I just wanted to be alone
It was the worst day, but you made it worse

And let's just say you know nothing

Star Wars-sex

Bildkällor: 1 | 2 | 3

Alla mina blods- och svärsläktingar kan sluta läsa nu... Om ni vill... Jag varnade i alla fall... Oh, well.

Jag drömde en jättefin dröm imorse! Jag var Rey, eller en hybrid av mig och Rey, ni vet från Star Wars Episode VII: The Force Awakens... Och en stormtrooper var med mig. Jag vet inte varför, men vi var i ett hus, jag tror vi gjorde inbrott... Det spelar ingen roll för jag hade sex med Stormtroopern... som var Finn... typ... i en pool. Haha what. Nä. Det var fint. Oväntat, men fint.

Så idag har jag gått runt och känt mig väldigt... kär. Inte i Finn, utan bara generellt, för jag skulle inte direkt säga att jag shippar Rey och Finn (som Jedi får en inte ha romantiska förhållanden osv, så jag ser hellre att Rey blir en Jedi än att hon blir kär) och om jag har en crush på någon av dem skulle det vara Rey. Men drömmar har en tendens att påverka mig sådär. Inte alltid, men om de involverar starka känslor som kärlek, lust, hat eller rädsla.

Tolkar denna dröm som att mitt undermedvetna tycker det var för längesedan jag fick ligga (det beror väl på vem en jämför med). Mennnn we ran out of condoms, och jag har inte orkat fixa något annat preventivmedel för att jag bara hakar upp mig på alla biverkningar, och hälften av dem får jag inte ens ha. Tror att jag bestämt mig, men sedan tvekar jag mig igen.
Men får en inte ligga i verkligheten, är det fint att kunna få det i drömvärlden i alla fall. Med kändiscrusher och karaktärer som inte ens finns på riktigt. Jag läste en gång att forskare övervägde att räkna drömmar som ett alternativt universum eftersom vi spenderar så mycket tid på att sova / drömma. Minns tyvärr inte källan, men ändå. Jag röstar för!

Fördelar med att amma

En gång när mina bröst dränkte ner min tröja. Det blev jätteblött. #nackdel
 
Nu har jag slutat amma helt. It's official! När jag var sjuk i julas minskade min mjölkproduktion rejält, ammade därefter bara på morgonkvisten (eftersom hon var nästan 6 månader kändes det ändå lägligt att gå över till vanlig mat) och så för någon vecka sedan vägrade Ivy helt plötsligt både bröst och nappflaska. Det är pipmugg som gäller. 
Hade ställt in mig på att helamma i 6 månader, och därefter känna mig för. Men nu blev det ödet som bestämde. På ett sätt känns det skönt att det bara blev, att jag slapp göra valet själv.
 
Men! Praise amning! Här är min lista på fördelar med att amma. Är så tacksam över att det funkade för mig (amning är faktiskt inget att ta för givet, det tog ett dygn innan jag fick till det med Ivy).
 
• Inga större förberedelser krävs, bara att slänga fram bröstet. Nu hade jag visserligen amningsnapp, men så mycket längre tid tog det inte att sätta på den.
• Maten har rätt temperatur direkt.
• Det är gratis. Sedan Ivy började äta vanlig mat har hennes kostnader blivit det tredubbla.
• Jag hade alltid maten med mig.
• Fick oftast ha en hand fri, ibland båda (om hon var lugn räckte det med att hon bara vilade mot min arm).
• Ivy fick mitt immunförsvar via mjölken.

Sen var det bara supermysigt att ligga och hålla om min lilla, varma, gosiga bebis som jag älskar jättemycket, medan hon låg där och smaskade och grymtade och var superfin. Awwww. 
 
Det finns såklart ett par mindre roliga saker med att amma också, t.ex. läckage (se bild hehehehe), men eftersom jag inte vill att det här inlägget ska sluta med en negativ klang tänker jag hålla tyst om dem. Allt bra väger upp det ändå.

P V R I S

 
FIRE
What you give is what you get.
And in your case that's nothing but guilt and regret.
And all the flames you kept in your brain,
came out your lips and sent you straight into your own grave

You were a walking, talking, corpse at best.
And I swear I couldn't wait to get you off my chest,
And when you asked us why
we couldn't look you in your eyes
It's hard to find life, in something that's already died.MY HOUSE

Never thought that I would feel like this
Such a mess when I'm in your presence
I’ve had enough, think you've been making me sick
Gotta get you out of my system
It's my house and I think it's time to get out
It's my soul, it isn't yours anymore.

Kläder har inget kön

 
Förra året skrev jag ett inlägg om hur jag tänker kring hur jag vill klä Ivy, och i det inlägget nämnde jag att jag inte gillade gulligull... och sånt... Men det gör jag visst. Jag gillar gulliga kläder till bebisar. Inte sockersött, men gulligt, sure. Det är fint. Älskar små koftor, gärna stickade / virkade. Aw. Kewt.
Fast jag tycker ändå att "pojkavdelningarna" oftast har snyggare kläder. Inte för att jag klär Ivy så som jag tycker är snyggast, det finns faktiskt ganska många plagg i hennes garderob jag egentligen inte tycker är så fina. För att 1. Det mesta av Ivys kläder är begagnat (är inte lika kräsen då), och 2. Har bara valt en bråkdel själv. Men det är okej. Så länge det går att matcha, haha, för det är det viktigaste. Missmatchat är ett sånt där störningsmoment som min ADHD-hjärna inte orkar med. 
 
 
Innan det blir helt off topic... Grejen är att jag, som jag försökte få fram i förra inlägget, inte vill köna kläder. För kläder har inget kön. Hade jag haft en pojkbebis skulle jag också gärna klätt honom i fina koftor och gulliga bodys och ja, till och med klänning (fast eftersom jag inte köper bebisklänningar själv hade jag förmodligen inte ens haft några då). Allt som finns i Ivys garderob skulle lika gärna kunna klä en pöjk. I mean whatever, bebisar ser ändå bara ut som bebisar (dvs små goklumpar, aw). Det är vi vuxna som könar. Det är vi vuxna som uppfostrar tjejer till att bli "tjejer" och pojkar till att bli "pojkar". Det är så. Om ni tvivlar så ska ni veta att de sa det i Vänner, så då måste det ju vara sant. I 8x09 "The one with the rumor". Kolla:
Will till Rachel: "That's right. We said your parents flipped a coin, decided to raise you as a girl, but you still had a hint of a penis." 
 
Skulle aldrig betvivla någons könstillhörighet bara på grund av dens kläder. If you say it's a boy, it's a boy, und so weiter. Tror ingen betvivlar att jag är kvinna trots att hälften av mina överdelar är av herrmodell (hatar "girly"-modell på bandtröjor) och att Kim är man trots att han ärvt färgglada jeans av sin syster. 
 
Fick en bra kommentar under förra inlägget av Peace Rev, där hon kunde sätta ord på mina tankar (typ bättre än jag själv).
 
Haha. Kan inte låta bli att känna mig lite töntig som skriver ett seriöst inlägg om kläder, hur ens bebis kläder ser ut. Gah. Så länge hen har kläder liksom.
Men ja, faktum kvarstår, jag förstår inte varför det är så viktigt, eller snarare, varför det kan kännas fel att klä en tjej för pojkigt och en pojke för tjejigt. I jut don't get it. "Ja, men jag klär min tjej tjejigt för att det är fint!". Ja, totally! Är helt med på poängen där. Men. Blir det fult helt plötsligt på en bebis med snopp? Bara en fråga.

Vlogg! Provar Thailändskt godis!

 
Äntligen! Spelade in den här videon i april förra året. FÖRRA ÅRET. Drar mig alltid för att klippa eftersom det tar så himla lång tid. Flera timmar. Räkna på en minut färdigt material per timme. 
Tog hjälp av Stefan (min bror) och Kim (me love). Vi testar godis och Fanta inköpt i Thailand. Det märks att vi är vlogg-rookies för vi pratar i munnen på varandra, drar ut på tiden och svamlar, men lyckades klippa till det rätt bra till slut. #nöjd Tyvärr kunde jag inte få den kortare än 10 minuter. But I tried!
 
MEN GUMI GUMI UNICORN!
Har faktiskt en oöppnad påse Gumi Gumi Unicorn liggandes här hemma... Som nån kan få... Hojta (med mejl om jag inte känner dig) så är den din! GIVEAWAY! UNICORNS! YAY! Gumi Gumi Unicorn-delen är i alla fall min favorit i videon, hehe.

Hittade ett tre år gammalt papper

Things you don't know about me, januari 2013
 
Hittade ett gammalt papper i torsdags (när jag rensade en pappershög på skrivbordet). Jag tror det är från januari 2013, men tanke på punkt två. Går det att läsa? Tror det var tänkt att bli ett blogginlägg, men den vintern / våren slutade jag blogga för varannat inlägg började se ut så här (mådde bajs, k?).

Jag tänkte i alla fall se huruvida detta papper stämmer nu eller ej. Jag tror ej.

• Sover med öppen dörr pga katt sedan jag flyttade hemifrån, så jag vet inte.
• Jag har inte ett enda gram weed på mitt rum. Skojade dock inte alls då.
• Älskar fortfarande scottish folds och namnet Bruce, men jag har Jamie nu och jag älskar honom ♥
• Dricker jag minst en halv liter vatten per dag? En halv!? Minst en hel liter!
• True. Från att jag började övningsköra (på vägar, att få grepp på dragläge osv tog tid) gick det snabbt till att jag hade körkortet.
• High School Sweethearts... GFYS (they probably did too ;___;). MVH Bitter.
Ja, mitt nagellacksnördande spårade rätt bra sommaren 2012. En dag när jag var på stan köpte jag 12 nagellack. Haha, what. Föra året köpte jag dock bara fem stycken. Det är ändå inte kul då jag inte har tid att måla naglarna.
• Kim didn't take my virginity. Tycker förresten det är ett himla fult uttryck. Vadå "tog"? Eller "förlorade"? Och vadå "skuld"?
• Haha! Hatade tacos så mycket! Vi åt det hela tiden och att jag tyckte oduschad snopp luktade likadant som tacosos gjorde inget bättre. Det var därför jag började blanda i grönsaker våren 2013 (åt enbart med köttfärs innan), för det kunde ju inte bli sämre.
• Reste aldrig utomlands med familjen, och hade inte råd själv. Nu har dock Thailand, England, Norge och USA gjort Danmark sällskap.
• Enda betalda jobbet jag haft är ett sommarvikariat (plus sommarjobb i gymnasiet). Efter det hamnade min motivation på botten och sen blev jag gravid. Men jag tror inte det är landet jag bor i det beror på?
• Snygga fälgar på en bil gör faktiskt väldigt mycket för en bil. Men jag vill inte ha en bil. Bilar bara strular.
• Har rensat bort alla mina Depend, Gina Tricot och H&M-lack nu. Jag är en high end whore där, muahaha. Sorry not sorry.
• Meh... Ja! På Max! Men finns ju godare mat, typ thai eller falafel-i-tortila. Är fortfarande svag för iskall läsk, speciellt Power King (men dricker aldrig PK längre pga rädd för att dö energidrycksdöden, haha).
• Julen och Halloween är bästa högtiderna.

S J U M Å N A D E R

 
Veckorna bara flyger iväg. Är nyfiken på att se henne växa upp men samtidigt vill en del av mig att hon ska vara bebis för alltid ♥

Jag har fått pappas gamla kamera

 
Jag har fått pappas gamla, analoga systemkamera, Canon A-1, inklusive tre objektiv. Den är från 80-talet sa han.

För... Jag framkallade två gamla fotorullar härom månaden, en från år 2000 och en från 2004, och tillbaka med bilderna fick jag två oexponerade rullar (tomma) varesig jag ville eller inte. Frågade därför om jag fick låna pappas gamla kamera för att de ska få komma till användning, men istället fick jag den. Han har inte använt den på flera år, och tänkte ändå göra sig av med den.
 
Jag är ju inte helt dum då det kommer till kameror men jag känner mig ändå helt lost. Mest är jag rädd för att förstöra filmrullarna, sätta i ny film och ta ur den gamla... Samtidigt är jag väldigt nyfiken på att testa att fota analogt. Har endast gjort det med engångskameror tidigare, så detta är en rejäl uppgradering. En grej jag ser fram emot att testa är att ta dubbelexponerade bilder, dvs man fotar två bilder i en. Endera blir det katastrof eller helcoolt, vi får se.
Men till att börja med ska jag lära mig hur den här saken fungerar... Det kan ta ett tag.

Ivy har blivit kidnappad!


Kidnappad med tillåtelse såklart. Från 13:00 till 17:30. Det är hela fyra och en halv timme! SO MUCH TIME! I was like VAD SKA JAG GÖRA?! Chilla ba? Blogga eller pyssla eller städa eller vaaaaad? Jag vet inte ens vad jag vill göra. Är så van vid att alltid ha en bebis hängandes i armen eller sittandes bredvid mig i soffan att så fort hon sover (eller har bortrövats för första gången som nu är fallet) så känns möjligheterna så oändliga att jag blir helt handlingsförlamad.

Det är rätt skönt att inte göra något alls också, men under de drygt två timmarna som nu passerat har jag diskat, städat undan en hög på skrivborde, ätit en glass och klappat på katten (Jamie alltså... inget annat...). Och nu bloggar jag (obviously). Förutom detta inlägg förbereder jag två till. Kul.

Torsdagskramar!

Happy Meowsday


Idag fyller den här pälskorven (ja, han är då ingen boll) hela 3 år! Vi kan alltså anta att han nu är helt en fullvuxen ragdoll.
 
Stort grattis till bästaste katten

Barnrumspynt


När jag var i Östersund i höstas fick jag katalogen Illustrators & Graphic Designers 2016 med mig hem. Den är fylld med massor av fina bilder, många av dem på helsidor (A5), och nu i veckan valde jag ut två fina illustrationer att rama in till Ivy. Tänkte att de passar fint i hennes rum (som fortfarande är 80% kaos), och så småningom ska de upp på väggen.

• Första illustrationen har Maja Säfström gjort. Insåg att jag älskar hennes teckningsstil då jag letade reda på hennes Instagram. Enkel, svartvitt, småbarnslig och helt adorable. Fint ♥
• Den andra illustrationen är signerad Helena Öhman. Även hon verkar ha en fin tecknarstil. Lite mer detaljerad och väldigt sagolik.
• Birthpostern längst bak är från Tellkiddo. Ivy fick den i julklapp. Är fortfarande osäker på om jag är nöjd med hur jag skrev datumet, men jag tänkte att man säger ju "den 13:e juli 2015" så det fick bli i den ordningen.
• De främre ramarna är secondhand-fynd som jag spraymålat.
• Hittade fågeln på Myrorna. Älskar udda, lite småfula saker, så det var instant love där. So kewt!

Hej då 2015 ▲ Del 3

 
SEPTEMBER
Fyllde 23 år och spenderade dagen i Umeå. Dagen innan hade jag födelsedagsfika med besök hela dagen och massa fina presenter. Veckan därpå började jag en kortfilmskurs som Anna Röd höll i. Var på norrskensjakt mitt i natten. Såg klart Sagan om ringen-triologin för första gången (say what), och sedan var jag på bio och såg Sinister 2 (2015) och kunde inte somna om på tre nätter. Puh.
Audin blev fixad efter ett halvårs strul = äntligen en mer familjeanpassad bil. Besökte Recycling mums och fyndade begagnade kläder till Ivy. Kortfilmskursen hade helgaktiviteter då de från Östersund var här. Det var kul förutom det faktum att jag upplevde extremt mjölkstinna bröst för första gången. Det var hemskt och kladdigt. Det var månförmörkelse och blodmåne = coolt. Fick tillbaka min mens = inte coolt. Fick jag en ny psykolog och började med KBT för social fobi. Tills sist var det tjejkväll på stan och jag var där med mamma och Ivy.

 
OKTOBER
Jag och brorsan köpte en filmkamera för att kunna konvertera våra gamla Hi8-band. Så kul att kunna se allt efter alla dessa år (pappas filmkamera gick sönder då jag var 12). Var i Östersund med filmkursgänget och hade en mycket trevlig helg med bio, middag, hotell och filmuppgifter... Det var första (och hittills enda) natten jag varit ifrån Ivy.
Var på en mysig skogsutflykt till Skobaberget och passade på att hälsa på pappa i samma veva. Ivy och jag började gå på babymassage. Fick låna Annas Canon IOS 5D Mk II och blev kär. I slutet av månaden var jag på första riktiga konserten på över ett år, In Flames i Umeå. Firade sedan Halloween genom att klä ut mig och familjen till Den lilla sjöjungfrun-karaktärer (Ariel, prins Eric och Sebastian) och krogen (spökbåt) med Izabell och Jerry.
 
(sista bilden har jag snott av Anna, hehe)

 
NOVEMBER
De tapetserade om i sovrummet (så vi fick sova i vardagsrummet), hallen, Ivys rum och kontoret samt målade om på toaletterna. Skönt att slippa alla fula tapeter! Och min brorsa! Haha ja, för han flyttade tillbaka till mamma igen (det var både kul och jobbigt att ha honom här). Var på BVC och lärde oss Barn-HLR. Pysslade ihop en namnlampa till mitt kusinbarn Tuva. Firade mammas födelsedag med middag och fika. Sedan var det dags för den sista filmkurs-träffen. Vi filmade klart allt, woho!
Bilade ner till Stockholm med familjen och mamma. I Stockholm bodde vi hos min moster, vi irrade runt i affärer, jag fyndade på Myrorna, Kim och jag såg Bring Me The Horizon live för fjärde gången och filmen Everest på bio (braaaaa), slutligen träffade vi min kusin med familj över en awesome frukost. I samma veva tog jag mig en bloggpaus på ca en månad.
Drömde en sjukt obehaglig dröm där jag var besatt av djävulen. Den kändes nästan verklig på ett sjukt sätt. Var på sista babymassagen med Ivy och hon fick diplom.
Månaden avslutades med golvbyte i vardagsrummet (det blev fint) och adventsfika hos mamma.
Trots att det ändå var en rätt bra månad kände jag mig ofta ledsen och nedstämd. Höstdeppet före julpeppen?

 
DECEMBER
Inledde månaden med att ta fram och klä julgranen och baka saffransbullar. Mums. Men så blev Kim sjuk i över en vecka och jag fick ta hand om Ivy själv. Det var rätt jobbigt. Var i alla fall superpepp på julen och fixade med de sista julklapparna. Läste en bok jag hatade men ändå inte kunde släppa. Kim fyllde 23 och vi bjöd på fika. Av mig fick han biobiljetter till senaste Star Wars. Såg fram emot den filmen så mycket, och åh så bra den var.
Efter en trevlig spelkväll med Alias började jag få feberkänningar, och sedan var influensan ett faktum de resterade 12 dagarna av året. När jag tänker tillbaka känns de som ett långtråkig ingenmansland. Mådde skit, var helt orkeslös = sängliggandes. Var jätteledsen över att jag missade julen och speciellt julafton när den väl kom, men fick i alla fall jättefina julklappar. Såg klart One Tree Hill (130 timmar utspridda över elva månader, OMG).
Året slutade verkligen inte bra. Tillsut skickade vårdcentralen mig till akuten där jag fick dropp. Dagen efter firade jag den lugnaste och tråkigaste nyårsaftonen jag någonsin haft.

MER 2015

Filmer jag såg på bio: Furious Seven, Paper Towns, Sinister 2, Glada hälsningar från Missångerträsk, Taikon, Flocken, Everest, Hunger Games: Mockingjay Part 2 och Star Wars Episod VII: The Force Awakens.
Av dessa gillade jag mest Paper Towns, Everest och Star WarsGlada hälsningar från Missångerträsk, Taikon och Flocken, fick jag se gratis tack vare Film i Västernorrland / Svenska Filminstitutet... Eh... Tror jag... Hehe. Tack i alla fall!

Totalt såg jag 98 olika filmer under 2015. Big Hero 6 (2014) var den enda filmen jag såg mer än en gång (fyra gånger).

Tv-serier jag såg: The 100 (säsong 2), American Horror Story: Freakshow och Hotel, Fear The Walking Dead (säsong 1), Game of Thrones (säsong  5), Girls (säsong 4), Glee (säsong 6), Gotham (säsong 1 & 2), Jane The Virgin (säsong 1), Kyle XY (säsong 1-3), Limitless (säsong 1), Mr. Robot (säsong 1), One Tree Hill (säsong 1-9), Pretty Little Liars (säsong 5 & 6), Prison Break (säsong 1-4), Revenge (säsong 4), Sleepy Hollow (säsong 2) och The Walking Dead (säsong 5).
Så mycket bra att jag inte ens kan välja någon favorit! Bara GoT var en besvikelse.

Böcker jag läste: Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, Paper Towns av John Green, Smalast när hen dör vinner av Anton Hörnfelt och Bara inte du av Katarina von Bredow.
Älskade verkligen de två första, tyckte inte om den sista. Antons bok är en klass för sig då det är en biografi och jag halvt gick i hans klass på gymnasiet (dvs bekanta). Den var bra, men det var riktigt jobbigt att läsa om hur han haft det (boken handlar om hans ätstörningar).

Fina albumsläpp: Bring Me The Horizon: That's The Spirit, Bullet For My Valentine: Venom, Fall Out Boy: American Beauty/American Psycho, Sleeping With Sirens: Madness och We Came As Romans: We Came As Romans
Även om jag gillade albumen var de flesta tyvärr rätt lame jämfört med tidigare album (i synnerhet BMTH, BFMV och WCAR). Lyssnade i princip bara på Fall Out Boy och Sleeping With Sirens under sommaren. 

Musik som upplevdes live: Neverstore på Merry Can den 22 maj, Linus Svenning på O'Learys den 23 maj, In Flames och Black Temple i Umeå den 28 oktober samt Bring Me The Horizon, PVRIS och Beartooth på Fryshuset den 14 november.
Med graviditet och bebis blir det inte så mycket konserter, jag är glad att det åtminstone blev två lite större konserter varav en riktig (hoppa, skrika och mosha = riktig, haha). Ville hemskt gärna gå på Sleeping With Sirens & Pierce The Veil samt Of Mice & Men i mars men fick det inte att funka, och 5 Second of Summer hade jag fått gå ensam på. En kan tyvärr inte få allt, förhoppningsvis kommer det fler chanser.
 
THE END 

Molnodling och halvkassa saker

 
Tisdagspunkter 
- Jag har blivit förkyld. Har haft snor i hjärnan hela dagen. Egentligen bryr jag mig inte så mycket, det är mest bara drygt. Ivy har varit snuvig i snart en vecka, stackarn. Kan en smittas av en bebis? 

- Min telefon har börjat strula. Tangentbordet har inte funkat på hela dagen och nu strular alla kameraappar (har tre om vi räknar Instagram). Telefonen är två år gammal nu och jag har aldrig formaterat den (jag skaaaa, måste bara se till att allt jag vill ha kvar sparas #anteckningarna). Börjar bli rädd att den ska gå sönder för jag tycker om den och vill inte ha någon annan. Dvs, risken att jag köper samma igen i så fall är stor. Hehe. 

+ Odlar moln. Se bilden. Började pyssla med detta ikväll. Åh, är så exited! Ni får se då jag är klar, lovar!

Dave > Kyle

 
The awkward moment när unclean-sångaren sjunger cleant bättre än clean-sångaren #wecameasromans 
 
Eller alltså både Kyle och Dave sjunger ju bra, men jag gillar Daves röst mer.

Bildkällor: 1 | 2